“Gazze Şeridi’nin İnsani Durumu Yıllık Raporu”
Uluslararası Uzmanlar ve İnsani Yardım Çalışanlarının Katılımıyla Düzenlenen Basın Toplantısında Yayınlandı
Gazze Destek Derneği tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında Gazze Şeridi’nin İnsani Durumu Yıllık Raporu yayınlandı. Uluslararası Genç Aktivistler derneği olarak açıklamada yerimizi aldık.
Basın toplantısında Türk Kızılayı Temsilcisi Yasir Feten Gazze Şeridi’ndeki zor sağlık durumu hakkındaki konuşmasında, Gazze’deki hastanelerin tıbbi malzemeler eksikliği yanında tıbbi cihaz ve ekipman sıkıntısı yaşadığını vurguladı. Sağlık Bakanlığının gerekli maliyeti sağlayamaması sebebiyle 2018 mayıs ayından bu yana bütün hastanelerde hastalara yemek hizmeti verilemediğine işaret etti. Ayrıca temizlik hizmetlerinin de durduğunu ve olayın bir tıbbi felaket haline geldiğini söyledi. En başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere ilgili bütün tarafları Gazze’nin yaşamaya devam edebilmesi için üzerlerine düşen görevi yapmaya çağırdı.
Yeryüzü Adalet ve İnsan Hakları Başkanı Av. Yasin Kayacı, konuşmasında işsizlik oranları ve ödenen maaşlarla ilgili pek çok rakamı gözler önüne sererek, Gazze Şeridi’nin ekonomik durumundan bahsetti. Kuşatmanın uluslararası sözleşmelere ve belgelere aykırı olduğunu vurguladı. Bütün uluslararası dernekleri Gazze’li kardeşlerimizin uğradığı bu zulüm karşısında seslerini yükseltmeye davet etti.
Malezya Viva Palestina Genel Sekreteri Azra Banu ise, Gazze Şeridi’ndeki çevre sektörü konusunda yaptığı konuşmasında, Gazze’deki suların kirli olduğuna ve gaz ve elektirik eksikliğinden dolayı çalıştırılamayan arıtma tesisleri sebebiyle bu suların arıtımının yapılamadığına değindi. Gazze’deki çevre sektörü hakkında istatistiklerden bahseden Banu, konuşmasını “Gazze halkına yardım için acil müdahaleler yapılmasını umuyoruz.” diyerek bitirdi.
Gazze Destek Derneği Genel Müdürü sayın Abdalmajed Alaloul de yaptığı basın açıklamasında “Gazze Şeridi’ndeki İnsani Durum Raporu”nun Gazze’deki insani durumu ele alan, istisani bir rapor olduğunu ve ayrıca bütün insani kurumların icraatlarını ve öncelikli ihtiyaçları da açıkladığını söyledi. Gazze’ de, bütün alanlarda trajik rakamlar kaydedildiğine ve Gazze ekonomisinin, son yirmi yıl içindeki en kötü ekonomi olarak kabul edildiğine değindi.
Açıklamanın sonunda, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ni Gazze halkının sıkıntılarını sona erdirmek için gerekli icraatları yapmaya davet etti. Ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı ve Türkiye Cumhuriyeti Başkanı sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’dan da Gazze kuşatmasının kaldırılması için uluslararası hareketliliği yönetmesini talep etti. Son olarak da Arap Birliği’nden Gazze’nin yeniden yapılandırılmasını istedi.
Toplantıya pek çok insani aktivist ve basın mensuplarında topluluk katıldı ve programın sonunda Gazze’deki insani durumla alakalı sorularını ilgili taraflara yönelttiler.